Har Telenor dårlig dækning?

Efter jeg skrev artiklen om trådløs internet dækning, har der været mange besøgende til siden, som har været interesserede i Telenors dækning.

Derfor vil jeg i denne artikel uddybe en række af de ting, jeg skrev, og give en nærmere forklaring om, hvordan det påvirker dig. Du skal være opmærksom på, at det her blot er mit syn på tingene – Jeg er sikker på, at Telenor har mange glade og tilfredse kunder.

I resten af artiklen vil jeg bruge udtrykket “3g” en del gange. 3g er den teknologi man oftest bruger til at levere trådløse internetforbindelser, og i områder med god 3g dækning, vil du altså kunne få en både hurtig og stabil trådløs internetforbindelse.

Overordnet set mener jeg ikke, at Telenor har en specielt god dækning, og jeg ville personligt ikke vælge dem uden at have taget et grundigt kig på prisen og især dækningen hos andre danske internetudbydere først.

Vær også opmærksom på, at CBB mobil bruger Telenors netværk.

Telenors 3g dækning

Når du ser på Telenors dækningskort, skal du være opmærksom på, at der som standard også bliver vist signaler, som ikke umiddelbart er relevante for os, der vil have trådløst internet.

Se Telenors dækningskort her

Dækningskortet kan vise dækningen for 5 forskellige netværk:

  • GSM
  • 3g
  • Turbo 3g: 3.6 Mbit
  • Turbo 3g: 21 Mbit
  • 4g: 71 Mbit

Det der er interessant for os at kigge på er de 2 “Turbo 3g” valgmuligheder, da det er de hurtigste hastigheder.

“Normalt” 3g giver kun en hastighed op til 0,4 Mbit, og GSM er helt nede på 0,06 Mbit – Begge dele er efter min mening alt for langsomt, men for nogle kan “normalt” 3g være nok, hvis du bare skal bruge det til at læse/sende emails eller måske læse vejrudsigten.

Jeg vil anbefale, at du kun kigger på “Turbo 3g – 3,6 Mbit” og “Turbo 3g – 7,2 Mbit” dækningen, da det er dem, der er relevante, når du skal have en trådløs internetforbindelse til din computer, og også gerne vil kunne bruge forbindelsen til at besøge nyhedssider og lignende uden at skulle sætte din tålmodighed på for mange prøver. Det kan være svært at se dækningen ordenligt, hvis de andre dækningsformer bliver vist samtidig.

Når du ser på 3g dækningen er det vigtigt, at du er opmærksom på, at kortet er baseret på de teoretiske hastigheder, og selvom du bor et sted, hvor der er markeret, at du kan få 3,6 Mbit, så er det altså ikke sikkert, at du i praksis vil ende med den hastighed. Det er gælder dog også andre leverandørers dækningskort.

Grunden til, at leverandørerne viser den teoretiske hastighed på kortet i stedet for den hastighed du rent faktisk får når du køber din internetforbindelse er, at det simpelthen ikke er muligt for dem at finde ud af hvilken hastighed du vil få før du har købt din internetforbindelse. Der er mange ting, som kan have indflydelse på din hastighed, og Telenor kan for eksempel ikke vide, om der står en række store træer i vejen for signalerne, eller om dine vinduer vender hen mod deres nærmeste sendemast eller ej.

Hvilken hastighed kan jeg forvente?

sneglefart

Hvis du bor et sted, hvor Telenor har angivet den teoretiske hastighed til at være 3,6 Mbit, så vil “den reelle brugeroplevelse” ifølge Telenors hjemmeside være på 0,5 til 1,5 Mbit – Det vil altså sige, at du kan forvente, at du får omkring halvdelen af den teoretiske hastighed.

Denne relativt store forskel mellem den teoretiske hastighed og den hastighed, du rent faktisk kan forvente er helt normal, og du vil opleve noget lignende hos de fleste danske internetudbydere.

På grund af forskellen mellem de teoretiske hastigheder, og dem man oplever i praksis, er det en god ide at vælge en internetudbyder, som kan levere en højere hastighed, end den du betaler for.
Et godt eksempel på dette er 3. De er begyndt at tilbyde hastigheder på op til 16 Mbit mange steder i landet, så hvis du køber en 5 Mbit forbindelse hos dem, vil du derfor ofte opleve, at du i praksis ender med at få en hastighed på 5 Mbit, mens du hos en udbyder, som “kun” kan levere en teoretisk hastighed på 7 Mbit i samme område, måske ikke vil kunne få en lige så høj hastighed, som du betaler for.

Se dækningen hos danske internetudbydere