Sådan laver du en internet hastighedstest

Guide til at teste hastigheden af din internetforbindelse, og gennemgang af hvorfor det er vigtigt at teste inden man køber en ny internetforbindelse eller opgraderer.

Denne artikel er forældet – se den opdaterede artikel om hastighedstest

Hvad enten du har trådløst internet eller fastnet, så er det en god ide at teste hvor hurtigt det er. Det er særlig vigtigt for folk med en trådløs forbindelse, da det kan være, at dækningen er dårlig der hvor du bor, og du måske ikke får det du betaler for.

Når du tester din hastighed skal du være opmærksom på, at de fleste internetforbindelser bliver solgt som “op til” en vis hastighed. Så hvis du har købt en 20 Mbit forbindelse men kun får 18 Mbit, så er du ikke “blevet snydt”.

Utilfreds med din hastighed? Se priser på trådløse alternativer

Hvorfor teste hastigheden før et køb?

Grunden til, at du skal lave hastighedstesten før du køber en ny internetforbindele er, at du muligvis ikke får det du betaler for med din nuværende forbindelse.

Hvis du har købt en 2 Mbit linje, men hastigheden reelt kun er ½ Mbit, så er det en god ide at snakke med din internetudbyder om det. Hvis de ikke kan hjælpe dig med at få den hastighed du betaler for, så bør du overveje at skifte til en anden udbyder, som har bedre dækning i dit område.

En hastighedstest vil også hjælpe dig til at få en bedre ide om hvor hurtig en forbindelse du skal opgradere til, for at få opfyldt dine behov. Det kan være svært at få en fornemmelse for hvor hurtigt “10 Mbit” er, mens det er langt lettere at forholde sig til, at 10 Mbit er dobbelt så hurtigt som ens nuværende internetforbindelse.

Sådan tester du

Jeg anbefaler, at du bruger “TPSpeedStat” fra it-borger.dk (drevet af IT- og Telestyrelsen) når du vil teste hastigheden af din internetforbindelse. Grunden til at jeg anbefaler hastighedstesten fra it-borger.dk er, at de er uvildige. De fleste andre hastighedstestere er lavet af internetudbydere, og jeg bryder mig personligt ikke om at teste min hastighed hos et firma, som gerne vil sælge mig en ny internetforbindelse.


Video guide

Trin 1

Opret en bruger på it-borger: Tryk her for at oprette din bruger
Oprettelsen er meget hurtig, omkring ½ minut.

IT Borger hastighedstest 1

Trin 2

Download TPSpeedStat: Tryk her for gå til download siden

IT Borger hastighedstest 2

Trin 3

Når TPSpeedStat er downloaded åbner du det, hvorefter det beder om det kodeord og brugernavn, som du valgte i trin 1.

TPSpeedStat hastighedstest brugernavn

Trin 4

Luk alle åbne programmer og start hastighedstesten.

TPSpeedStat start test

Trin 5

TPSpeedStat laver nu hastighedstesten 3 gange med 20 sekunders mellemrum. Jeg anbefaler, at du måler over flere dage, da hastigheden på din internetforbindelse typisk vil svinge en lille smule. Nedenfor kan du se mine resultater (jeg glemte at lukke mine programmer mens jeg testede).

TPSpeedStat internetforbindelse hastighed

Det øverste vindue viser din download hastighed og det nederste vindue viser din upload hastighed. De fleste mennesker har ikke brug for mere end ½ Mbit upload, da man downloader meget mindre end man downloader.

Bemærk
På it-border.dk står der, at man skal oprette sig som bruger for at bruge hastighedstesten. Dette er ikke nødvendigt, du kan indtaste “falske” informationer når programmet beder dig om din email og kodeord, hvorefter det lader dig teste. Jeg anbefaler, at du registrere dig alligevel, så du er sikker på, at testen forløber som den skal.

Hvis du vil klage over din hastighed

Hvis du vil klage over din forbindelses hastighed , så husk på, at det ikke er support medarbejderens skyld, at den er langsom. Support medarbejderens arbejde er at hjælpe dig med at løse problemet, og min erfaring er, at man får langt bedre hjælp hvis man er venlig og forstående når man snakker med dem.

Hvis du vil bede om at få pengene tilbage, så skal du være forberedt på, at du først skal igennem en række tests for at se om udstyret er sat korrekt op. Det er ikke fordi personen du snakker med ikke vil give dig dine penge tilbage, de har for det meste en liste ting de skal forsøge før de har lov til at give dig pengene tilbage.

Se hvad andre internet udbydere tilbyder

Hvis du ikke er tilfreds med din hastighed, og gerne vil se hvad andre internet udbydere kan tilbyde, så har jeg lavet en oversigt over de bedste tilbud på trådløst internet, hvor du bl.a. kan læse hvad jeg synes om de forskellige selskaber, og se hvordan de klarer sig i tests.