Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i mobilt bredbånd. 4G, 3G, LTE og USB. Er du lidt usikker på, hvad der er hvad?

Det er du ikke den eneste, der er.

Til mobilt bredbånd er der kort sagt tre teknologier: 2G, 3G og 4G. G’et står for “generation”, og 3G er derfor bedre og hurtigere end 2G, mens 4G igen er endnu hurtigere og bedre end 3G.

2G er baseret på GSM-netværket, der normalt bliver brugt til mobiltelefoni. Når du bruger det til mobilt bredbånd, kan det også kaldes edge. Du får stort set ubrugelige hastigheder, som du ikke kan bruge til andet end at tjekke mails, men til nøds kan det gå til enkelte opgaver. På mobiltelefoner med data eller trådløse enheder med display vil det ofte være markeret med et ”e”.

3G er en lidt nyere teknologi. I starten forvekslede mange 3G med 3 – ikke mindst fordi 3 satsede meget hårdt på 3G-mobiltelefoni, mens de andre blev hægtet lidt af. 3G og 3 har dog som sådan ikke andet med hinanden at gøre, end at 3 tilbyder 3G både i Danmark men også flere andre lande.

På 3G er der normalt to teknologier. UMTS og HSPA+. HSPA+ er også kendt som Turbo 3G, men ofte bliver 3G brugt som fælles betegnelse for de to teknologier. På mobildisplay vil UMTS som regel hedde 3G, mens HSPA+ vil hedde H+.

4G er den seneste teknologi. LTE er det, udbyderne i dag forbinder med 4G. I starten af LTE’s levetid var der stor diskussion om hvorvidt LTE reelt kunne betegnes som 4G, men i dag er det altså en betegnelse som udbyderne har taget til sig.

USB-modem er det udstyr, du normalt bruger til mobilt bredbånd. USB er en indgang i din computer, som reelt alle computere har. Modem dækker over en enhed, der kan forbinde til nettet. Med et USB-modem kan du altså få forbindelse til nettet via en enhed, du sætter i din USB-indgang. USB-indgange bliver også brugt til hukommelsesstik, mus, printer og meget andet. De er på størrelse med et hukommelsesstik. De er dermed ikke meget større end eksempelvis en pakke tyggegummi.

Der er enkelte andre teknologier, som kun er meget lidt udbredt. Eksempelvis tilbyder Net1 Mobilt bredbånd via teknologien CDMA – en teknologi, der reelt også kan bruges til mobiltelefoni, men der er intet der tyder på, det vil blive tilfældet i Danmark.