Det kan i forvejen være en jungle at købe bredbånd, men der er endnu flere ting at tage stilling til, hvis man overvejer mobilt bredbånd – vi har samlet de gode råd her

Med mobilt bredbånd kan du være online uanset, hvor du er – i hvert fald i princippet. For får du købt et abonnement, hvor der ikke er dækning de rigtige steder, eller hvor abonnementet ikke passer til dit behov, så risikerer du at stå uden en ordentlig internetforbindelse.

På denne side har vi samlet de vigtigste råd, og vil du vide mere om de enkelte emner, kan du klikke dig rundt på hjemmesiden og læse meget mere om eksempelvis dækning og forbrugsgrænser.

Vi anbefaler, at du som minimum grundigt overvejer forbrugsgrænsen. Det er også en rigtig god idé at tjekke dækningen i de rigtige områder, inden du køber mobilt bredbånd, men køber du via nettet har du altid 14 dages fortrydelsesret, så fortryder du dit køb på grund af for dårlig dækning, kan du altså få dine penge igen, selv om du egentlig er bundet til abonnementet i seks måneder.

Valg af forbrugsgrænse

Når du skal købe mobilt bredbånd, skal du også tage stilling til, hvor meget data du vil have inkluderet – internetudbyderne kalder det typisk forbrugsgrænse. Mængden af data har altså betydning for, hvor meget du kan bruge dit internet i løbet af en måned.

Der er dog stor forskel på, hvor meget data du bruger afhængig af, hvad du laver, når du er på nettet. Du kan sammenligne det lidt med en bil: jo hurtigere du kører, jo mere benzin bruger du også for hver kilometer. Med internet er forskellene dog meget større.

Læser du eksempelvis bare mails, bruger du stort set ikke data, og med 1 GB data kan du læse titusindvis af mails hver måned. Ser du derimod videoer eller streamer musik, går det langt hurtigere at nå forbrugsgrænsen.

Hvis du ikke streamer musik eller video, og du ikke vil bruge forbindelsen hver dag, så vil 1 GB næsten altid være nok. Bruger du derimod nettet dagligt, bør du som regel gå op på 5-10 GB. Streamer du meget tv og musik bør man næsten altid have mindst 10 GB data, og streamer du ligefrem dagligt, rækker 10 GB ofte ikke.

Overskrider du din forbrugsgrænse, bliver hastigheden som regel nedsat til en meget lav og næsten ubrugeligt hastighed resten af måneden. Enkelte udbydere kræver dog betaling for yderligere forbrug, efter du har overskredet din forbrugsgrænse, mens andre vælger helt at lukke for forbindelsen, indtil du eventuelt køber mere data eller en ny forbrugsperiode kan starte.

Se priser på trådløst internet.

Undersøg dækningen

Når du køber mobilt bredbånd, bør du også undersøge dækningen hos den udbyder, du vil købe mobilt bredbånd ved. Der er rigtig mange udbydere, af mobilt bredbånd, men der er kun fire netværk. De mindre udbydere lejer sig ind på ét af de fire netværk, der ejes og vedligeholdes af 3, Telia, TDC og Telenor.

Nedenfor finder du links til de enkelte dækningskort, ligesom du kan se, hvilke udbydere, der er på de enkelte netværk.

3’s dækningskort – bruges også af Oister.

TDC’s dækningskort – bruges også af Telmore, Fullrate, M1 og Onfone.

Telias dækningskort – bruges også af CallMe

Telenors dækningskort – bruges også af CBB Mobil

Hvilken hastighed skal jeg vælge?

Mobilt bredbånd er forholdsvis ustabilt, og ofte vil du faktisk opleve, at hastighederne er et stykke under det, som du betaler for at kunne opnå. Dækningen og signalet er simpelthen for mangelfuldt rigtigt mange steder til, at du kan opnå gode hastigheder.

Derfor behøver du sjældent lægge den store vægt på hastigheden på mobilt bredbånd, men vil du gerne have muligheden for at kunne streame videoer i rimelig kvalitet, bør du gå efter et abonnement med mindst 4 Mbit – og også gerne lidt højere hastighed.

Hvilket udstyr skal jeg have

Du kan altid købe et USB-modem med i abonnementet, og gør du det, er du stort set altid bundet i seks måneder. Er du ikke bundet i seks måneder, bør du undersøge, om der er udstyr med i købet, hvis det er nødvendigt for dig.

Vil du bruge abonnementet i en tablet eller har du en bærbar computer, der understøtter sim-kort, behøver du naturligvis ikke udstyr, ligesom du også kan have udstyr i forvejen, som du gerne vil bruge. Hvis ikke du ved, om din bærbare computere understøtter sim-kort, så gør den det som regel ikke.

USB-modem er praktisk, fordi du bare skal sætte det i din computer, og så er du på få sekunder på nettet. Til gengæld er der også den ulempe, at du kun kan være online fra én computer af gangen.

Enkelte udbydere sælger derfor også mobilt bredbånd med routere, men det er desværre stadig de færreste, der gør det – blandt andet 3 og Telia gør dog. Med en router kan du få flere computere på din trådløse internetforbindelse samtidig, og der er forskellige løsninger lige fra de meget mobile, til de mindre mobile men til gengæld mere stabile løsninger.

Generelt vil det bedste og billigste valg være et USB-modem, hvis du kun vil have en computer på nettet af gangen.

Se priser på trådløst internet.