Du kan aldrig bruge mere hastighed, end du har betalt for. Du kan til gengæld opbruge dit data, og mobilselskaberne håndterer det forskelligt

Uventet regning

Det kan være svært at gennemskue, hvor meget data du har brug for. Derfor overvejer du måske at købe et abonnement, der giver dig mere data, end du forventer at bruge.

Og det kan faktisk være en god idé afhængigt af dit behov.
Jeg har undersøgt, hvad mobilselskaberne ifølge deres hjemmesider gør, når du overskrider dit dataforbrug, og der er stor forskel:

TDC: Overskrider du dit forbrug, nedsætter de hastigheden. De oplyser ikke hvor meget, men du skal næppe forvente, at du kan bruge forbindelsen til meget andet end at tjekke mail.

Oister: Farten sættes ned til 200 Kbit – det vil sige en femtedel Mbit. Din forbindelse vil være markant langsommere end normalt, og hvis der er mange billeder på en side, skal du have lidt tålmodighed. Du kan dog forholdsvis hurtigt tjekke mail og mindre krævende opgaver – forbindelsen kan ikke bruges til at se tv og videoer over nettet, men ellers vil den være acceptabel til de fleste behov.
Blandt de der sætter farten ned ved overskridelse, er Oister dem, der giver den mest brugbare linje blandt dem, jeg har undersøgt.

Telmore: Din hastighed nedsættes til mellem 0 og 64 Kbit. Det vil sige den maksimale hastighed er lidt over en tyvendedel Mbit. Din forbindelse vil være meget langsom, og du skal ikke forvente at kunne bruge den til andet end at tjekke mail. Forbindelsen svarer i bedste fald nogenlunde til de tidlige 56k-modem forbindelser, fra dengang man blokerede for fastnettelefonen, når man skulle på internettet.

Call me: I den billige pakke med 2 GB forbrug betaler du 20 øre pr. overskredne MB, og for mellempakken med 5 GB data betaler du 15 øre pr. overskredne MB. Der går lidt over 1000 MB på 1 GB.
Det betyder, at det hurtigt vil koste dig et par kroner at se én video på Youtube, mens det næsten er gratis at tjekke ren e-mail, når de kun består af tekst.Du kan aldrig betale mere end 199 kroner ekstra hver måned.
Har du den store pakke med 10 GB forbrug, skal du ikke betale ekstra, men til gengæld nedsættes din hastighed til 120 Kbit – det svarer til lidt over en tiendedel Mbit. Hastigheden vil derfor opleves ret langsom, og man skal være meget tålmodig, hvis man vil lave andet end at tjekke e-mails.

3: Dit abonnement spærres resten af måneden. Du kan dog vælge at købe ekstra data – det koster eksempelvis 29 kroner for den mindste pakke på 1 GB eller 149 kroner for den største pakke på 10 GB. Vær opmærksom på at eventuel ubrugt data som normalt ikke går videre til næste måned men knytter sig til den igangværende regningsperiode.

CBB: I den billige pakke med 2 GB bliver du takseret for 49 kroner. Til gengæld får du 2 nye GB, som du igen har 31 dage til at bruge.
I pakken med 15 GB forbrug skal du ikke betale, hvis du overskrider dit dataforbrug, men din hastighed bliver sat ned til 0,256 Mbit, og er dermed meget langsomt.

Fullrate:Fullrate har en pakke, der er forbrugsafregnet – her tanker du data på dit mobile bredbånd for mellem 50 og 10 øre per MB, når du har brugt dit data – dataen, du køber, kan til gengæld ikke udløbe. I deres pakker med forbrugsgrænser kan du desuden købe ekstra data for resten af måneden – det koster fra 10 øre pr MB – men formentlig en del mere, hvis du kun skal købe en smule.

Se eksempler på priser hos de forskellige leverandører.

Hvad der er den bedste løsning kan variere fra person til person. Måske er det vigtigste, at du har en forbindelse, der altid kan bruges, men omvendt kan du måske leve med midlertidig lav hastighed, hvis det kun er nogle få dage.

Vær også opmærksom på, at selskaberne kan have ændret på konsekvenserne, siden jeg senest tjekkede – så vil du være helt sikker, så undersøg selv, hvad de skriver på deres hjemmesider.

Har du andre erfaringer, end det jeg har skrevet, skal du være velkommen til at kontakte mig.

Kilder:
TDC:http://shop.tdc.dk/Mobilt%20bredb%C3%A5nd/mobile-broadband,default,sc.html 16. januar 2012
Oister:http://oister.dk/Mobilt-Bredband/bredbaandsfakta/ 16. januar 2012
Telmore: https://www.telmore.dk/mobilt-bredbaand 16. januar 2012
Call me: http://www.callme.dk/mobilt-bredbaand 16. januar 2012
3: http://www.3.dk/Privat/Mobilt-bredband/Abonnement/ 16. januar 1012

CBB: http://www.cbb.dk/mobil-bredbaand/priser-vilkaar/vilkaar/ 16. januar 2012
Fullrate: http://www.fullrate.dk/privat/mobilt_bredbaand/priser/ 16. januar 2012