Du trykker nummeret. Personen i den anden ende tager den. I når måske at tale et minut eller to, men så sker det igen: “Hallo… Hallooo… Dut, dut, dut…”

Du kender sikkert det, at du taler i telefon med dårlig forbindelse og flere udfald, og det er pokkers irriterende. Men allerede inden du køber abonnement, kan du undersøge dækningen, så du ved om du kan bruge telefonen til henholdsvis data og tale – og om der er udbydere, der står bedre end andre.

Det er de samme dækningskort, du skal se på, men der er dog større krav til kvaliteten af masterne, hvis du ikke kun vil bruge din telefon til tale men også til data.

Der er fire udbydere med eget netværk. 3, Telia, TDC og Telenor. Telenor og Telia er dog i færd med at slå deres netværk sammen – en proces der på 3G-området forventes at være færdig i starten af 2014, hvorefter kun 2G-sammensmeltningen mangler. 3 har i øvrigt slet ikke 2G-master, men har dog selv adgang til TDC’s 2G-master. Der er mange flere udbydere af telefoni og data, men de lejer sig ind på de øvrige udbyderes kort. Bemærk dog, at Oister kun har adgang til 3’s master, og ikke TDC’s 2G-master.

Hvis du har dækning til tale, så kan du sagtens nøjes med 2G-signaler. Hos nogle udbydere, kan du se hvor stærkt signalet er i form af barer – her bør du komme meget tæt på maksimum, hvis du vil være sikker på en fornuftig dækning. Hos de øvrige udbydere, kan du af og til se forskellige nuancer i farverne på kortet, som angiver hvor kraftigt signalet er. Hos de øvrige udbydere kan du blandt andet se på, om der er områder tæt på, hvor der ikke er dækning – så vil kvaliteten af signalet muligvis også være ringe, der hvor du vil bruge din telefon.

Jeg vil bruge min telefon til data

Hvis du har en smartphone og vil have hurtig dataadgang på den, har du også brug for bedre signaler. Du skal helst op på omkring 2-4 Mbit i reel hastighed for at få en optimal forbindelse til din telefon. Hvis du vil kunne streame skal du meget gerne op på 4 Mbit – hvis du kun vil bruge den til let surf efter nyheder, mail og Facebook, vil du dog næppe gå i spåner over at nøjes med omkring 1 Mbit.

Dækningskortet skal dog gerne vise mere, før du reelt kan forvente den hastighed. Da smarthpones har dårlige antenner, og udbyderne ofte har svært ved at leve op til hastighederne på kortene selv uden dette taget i betragtning, så skal du helst have omkring 8-12 Mbit ifølge dækningskortet – eller som minimum 4-8 til almindelig surf.

Udbydernes dækningskort

Vi har samlet links til udbydernes dækningskort, der kan bruges til at vurdere både data og tale til smartphones – det er de samme dækningskort, der også bruges til mobilt bredbånd.

Kortene tager ikke højde for antennens kvalitet, dækningen er udendørs og lokale forhold (bakker, træer etc.) er heller ikke med i udregningerne i særligt høj grad.

MobiludbyderMobilnetværkSe dækningskort
OisterHI3Gdækningskort
TDCTDCinternet dækning
TelmoreTDCMobil dokning
FullrateTDCdækningskort
TeliaTeliainternet dækning
CallmeTeliaMobil dokning
TelenorTelenortelenor signal dækning
BibobTelnorbibob dækningsoversigt
CBBTelenorcbb dækning